Wil je een mooie gladde en afgewerkt plafond? Dan kun je er voor kiezen deze te stucen! Hoe dit in zijn werk gaat en wat de mogelijkheden zijn lees je hier. 

Waarom het plafond stucen? 

Voordat we deze vraag kunnen beantwoorden is het goed om te weten wat stucen eigenlijk precies inhoudt. Gelukkig is het heel simpel uit te leggen. Stucen is namelijk het egaal afwerken van muren en plafonds met pleister. Pleister is een goedje gemaakt van mortel, gips en kalk. Doordat dit op het oppervlakte gesmeerd wordt, ontstaat er een gladde ondergrond waar je gemakkelijk overheen kunt schilderen of behangen. Maar waarom is dit ook belangrijk bij het plafond? 

 

  • Netjes. Een gestucte muur ziet er netjes uit, en hetzelfde geldt voor het plafond. 
  • Ruimte. Wat is er mooier dan een grote ruimte? En laat het stucen van het plafond er nou net voor zorgen dat de ruimte er groter uit ziet. 
  • Tijd. Door het plafond te stucen zorg je er voor dat deze lang mee gaat. Oftewel het plafond is kleur- en stootvast. 
  • Behangen. Je hoort het niet vaak, maar het behangen van het plafond kan ontzettend leuk zijn en je ruimte een unieke look geven. Maar voordat je kunt behangen moet je een gladde ondergrond hebben! 

De mogelijkheden

Het plafond stucen kun je op meerdere manieren aanpakken. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden op het gebied van stucwerk. Welke dat zijn lees je hier. 

 

Glad stucen

Dit is het onderdeel van stucen waar we het meeste over hebben gehad. Het creëren van een egale ondergrond. Of in dit geval, het plafond. Is het plafond beschadigd? Dan is dit de ideale manier om het te herstellen. 

Spuitwerk

Dit is een relatief goedkope manier van stucen. Bij spuitwerk wordt er een middel aangebracht met een lichte structuur. Dit bestaat meestal uit twee lagen. De meslaag om de oneffenheden te verbergen, en de korrellaag om ook daadwerkelijk structuur aan te brengen. 

Schuurwerk

Dit is een manier van afwerken. Het is dus niet onderdeel van het stucen zelf, maar kan na de tijd gedaan worden om een uniek patroon te creëren. Het zorgt voor een luxe uitstraling en is ideaal voor hoge plafonds. 

Sierpleister 

Sierpleister is een middel wat je op muren en plafonds kunt stucen om het een knusse uitstraling te geven. Het leuke hierbij is dat je uit verschillende kleuren en patroontjes kunt kiezen!